ÇAYMER LABORATUVARI’NA BAKANLIK ONAYI

Rize Çay Araştırma Ve Uygulama Merkezi - ÇAYMER

ÇAYMER LABORATUVARI’NA BAKANLIK ONAYI

Rize çayın en çok yetiştirildiği il olmakla beraber Türkiye’de çay denince ilk akla gelen şehridir. Dolayısıyla çay, ürün olarak Rize için son derece stratejik bir sosyo-ekonomik olgudur. Bunun bilinciyle çalışan Rize Ticaret Borsası çalışmalarında çaya ve ilimize katma değer sağlamayı hedeflemektedir.

Bu hedefe paralel önemli projeler yürüten Borsamızın Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇAYMER) projesinin kapasitesini geliştirmeye devam ediyor. ÇAYMER bünyesinde bulunan ÇAYMER Özel Gıda Laboratuvarı Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nde Kuruluş ve Çalışma iznini alarak çayda 21 analizde bakanlık onaylı bir laboratuvar unvanı kazanmıştır. Tüm siyah çay üreticilerinin bildiği üzere güvenilir laboratuvarlarda çayın analizi önem arz ediyor. Tüm bu çalışmalarda emeği geçen ÇAYMER Özel Gıda Laboratuvarı çalışanlarını tebrik eder bu hizmetin hayırlı olmasını temenni ederiz.

 

ÇAYMER ÖZEL GIDA LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ

Sıra No

Analiz Adı

Metodun Kapsadığı Ürün /Ürün Grubu

Orijinal Metot Kaynağı / Kaynakları

1

RUTUBET TAYİNİ

ÇAY

TS 1562

2

KURUMADDE TAYİNİ

ÇAY

TS 1561

3

SU EKSTRAKTI TAYİNİ

ÇAY

TS ISO 9768

4

TOPLAM KÜL TAYİNİ

ÇAY

TS 1564

5

SUDA ÇÖZÜNEN KÜL TAYİNİ (Toplam Küle Göre)

ÇAY

TS 1565

6

SUDA ÇÖZÜNEN KÜLDE ALKALİLİK TAYİNİ

(KOH Cinsinden)

ÇAY

TS 1567

7

% 10'LUK HCL’DE ÇÖZÜNMEYEN KÜL TAYİNİ

ÇAY

TS 1566 ISO 1577

8

OKSİDE OLMAMIŞ PARÇA TAYİNİ

ÇAY

LABORATUVAR İÇİ METOT

(TÜRK GIDA KODEKSİ ÇAY TEBLİĞİ, TEBLİĞ NO:2015/30 MODİFİYE EDİLMİŞTİR)

9

TOPLAM TOZ ÇAY MİKTARI TAYİNİ

ÇAY

LABORATUVAR İÇİ METOT

(TÜRK GIDA KODEKSİ ÇAY TEBLİĞİ, TEBLİĞ NO:2015/30 MODİFİYE EDİLMİŞTİR)

10

DUYU İLE MUAYENE (TADIM)

ÇAY

LABORATUVAR İÇİ METOT

(TS 3907 VE KAÇAR, B, 1991 1. ÇAY ANALİZLERİ ÇAY-KUR YAYINI NO:14 MODİFİYE  EDİLMİŞTİR)

11

HAM SELÜLOZ TAYİNİ

ÇAY

LABORATUVAR İÇİ METOT

(TS ISO 15598 VE GERHARD CİHAZ APLİKASYONU NOTLARINDAN MODİFİYE EDİLMİŞTİR)

12

KAFEİN TAYİNİ

ÇAY

TS ISO 10727

13

ÇAYDA TİFLAVİN VE TİRUBİGİN ANALİZİ (TF/TR ANALİZİ)

ÇAY

LABORATUVAR İÇİ METOT (KAÇAR, B, 1991 1. ÇAY ANALİZLERİ ÇAY-KUR YAYINI NO:14 MODİFİYE  EDİLMİŞTİR)

14

TOPLAM POLİFENOL TAYİNİ

ÇAY

ISO 14502-1

15

TOPLAM KATEŞİN TAYİNİ

ÇAY

ISO 14502-2

16

TOPLAM FENOLİK BİLEŞİK TAYİNİ

ÇAY

ISO 14502-2

17

BİKARBONAT TAYİNİ

ÇAY

LABORATUVAR İÇİ METOT

(TS 1018 STANDARDINDAN MODİFİYE EDİLMİŞTİR)

18

KÜF-MAYA ARANMASI

ÇAY

TS ISO 21527-2

19

SALMONELLA SPP. ARANMASI

ÇAY

TS EN ISO 6579-1

20

KOLİFORM SAYIMI (KATI ORTAM)

ÇAY

TS ISO 4832

21

E.coli SAYIMI (KATI ORTAM)

ÇAY

TS ISO 16649-2

22

AEROBİK MEZOFİLİK BAKTERİ SAYISI

ÇAY

TS ISO 4833-1

{cay_bg}